Maak mindmaps of webs met Explorit

Explorit-mindmap

Een mindmap is een diagram,  opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Een mindmap wordt veelal gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij het “leren en onthouden”.

Mindmaps worden zowel in de werkomgeving als in het onderwijs gebruikt, bijvoorbeeld bij: brainstormen, ontwerpen, organiseren, samenvatten, notuleren, presenteren en leren.

Je kunt starten met een mindmap door deze eerst met de hand te schetsen om ideeën te noteren, bijvoorbeeld bij brainstormen, notuleren of leren. Voor presentaties kan deze gedetailleerder worden uitgewerkt. De klassieke mindmap is statisch en wordt gemaakt op papier. De hele mindmap is hierbij zichtbaar. Dit is een nadeel als de mindmap groter en complexer wordt.

Explorit werkt op eenzelfde manier. Eerst werk je je idee uit op papier, waarna je het gaat vormgeven en “bouwen” in Explorit. De takken (bij Explorit noemen wij dit verdieping) en knopen (pinpoints waar informatie staat zoals audio, video, tekst et cetera) van de mindmap worden alleen getoond als de gebruiker dit wil. Dit vermindert de zichtbare complexiteit. Bekijk hier een voorbeeld voor in het onderwijs.

Al met al is de elektronische mindmap veelzijdiger dan de mindmap op papier en ideaal te realiseren met Explorit. Interactief en leuk!

(In het onderwijs worden mindmaps soms aangeduid als webs en het maken en toepassen als webbing.)